Noua lege a educației desființează CNATDCU, instituția care analizează plagiatele. Ce arată decizia despre Guvern
Legea educației prevede desființarea CNATDCU, instituția care analizează plagiatele. Proiectul Legii învățământului superior prevede desființarea CNATDCU prin reorganizare și pierderea atribuțiilor specifice. Documentul are deja aprobarea președintelui Klaus Iohannis și a fost pus în dezbatere publică.
CNATDCU va fi desființată
Update 21 iulie, ora 20.44. Marile trusturi de presă, controlate de afaceriști conectați la politică, au ignorat total cel mai important scandal al zilei: desființarea instituției care trebuie să analizeze sesizările de plagiat din teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă. Astfel, Digi 24, Antena 3, Realitatea TV și România TV au considerat că subiectul lansat de Edupedu.ro nu este de interes pentru români.
Pe scurt – postul Realitatea TV este controlat de Maricel Păcuraru, afacerist condamnat la închisoare pentru corupție; Digi24 este deținut de Zoltan Teszari, cu afaceri în telecom și energie; Antena 3 este a lui Dan Voiculescu, afacerist și om politic condamnat la 10 ani de închisoare, iar România TV este „opera” lui Sebastian Ghiță, fugit în Serbia. Televiziunile de știri care au acoperit subiectul delicat au fost TVR și B1 TV.
În online, singurele publicații care au scris despre desființarea CNATDCU au fost Impact-Playtech, G4Media, RFI, Europafm, News.ro, Hotnews, Libertatea, Spotmedia și EpochTimes.
Ocolirea temelor cu potențial negativ pentru PSD și PNL vine pe fondul plăților de zeci de milioane de euro către presa din România. Doar în primele cinci luni ale anului 2022, social-democrații au utilizat din subvenția pentru presă și propagandă peste 22,4 milioane de lei (4.5 milioane de euro), iar PNL a plătit 14,7 milioane de lei (aproape 3 milioane de euro).
Știrea inițială: Desființarea CNATDCU este propusă de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în plin scandal de plagiat la adresa premierului Nicolae Ciucă.
Premierul a blocat în instanță analiza asupra tezei sale de doctorat, obținând anularea solicitărilor depuse la CNATDCU. De altfel, dacă soluția va fi definitivă și forma proiectului de lege intră în vigoare, teza premierului nu va mai putea fi verificată decât de Universitatea Națională de Apărare Carol I.
Acest proiect de Lege prevede că plagiatele analizate în prezent de CNATDCU ar trebui soluționate de aceeași instituție, legea nefiind retroactivă.
Ce se întâmplă cu plagiatele
„Sesizările privind existența plagiatului, aflate pe rolul Consiliului Național pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare se soluționează cu aplicarea prevederilor legale în vigoare la data formulării sesizării”, se arată în proiectul de lege.
“S-au desființat consiliul cercetării universitare și consiliul atestării diplomelor și titlurilor universitare, adică tocmai acele consilii implicate în elaborarea și aplicarea politicilor cheie din domeniile cercetării și gestionării resurselor umane”, a avertizat într-o analiză pentru Edupedu.ro Lazăr Vlăsceanu, care face parte din conducerea CNATDCU.
De altfel, în 2012, ministrul interimar al Educației de la acea vreme, Liviu Pop, a desființat prin reorganizare CNATDCU în ziua în care instituția a anunțat oficial verdictul de plagiat din teza premierului de atunci, Victor Ponta.